sobota 4. září 2010

Jak vybrat digitální piáno - část druhá (dokončení)

Toto je přímé pokračování tohoto článku. Pokud jste ho ještě nečetli, zamiřte nejdříve tam. V minulé části jsem se věnoval obecně důvodům pro výběr piána a rozebral jeden jejich důležitý atribut: mechaniku kláves. V této části se podívám na to, jak jsou na tom digitální piána (DP) s věrností zvuku a pokusím se vše shrnout.

Věrnost zvuku

Druhý nejdůležitější atribut při výběru digitálního piána je věrnost zvuku. Zvuk piána není jednoduché přesvědčivě napodobit, ale naštěstí jak Roland tak Yamaha mají v rukávech několik triků jak co nejvěrnějšího zvuku dosáhnout. Až na několik drobností obě firmy používají principiálně podobné technologie. Pokusím se zde popsat ty nejdůležitější. Yamaha má pro některé efekty i pěkně zpracované vysvětlující stránky s názornými zvukovými ukázkami. Odkazy budu uvádět průběžně ke každému popisu.

Dynamic Stereo Sampling

Jak je vlastně tvořen zvuk v téměř všech typech digitálních pián? Princip je jednoduchý. V podstatě je nutné pouze zaznamenat zvuk jednotlivých tónů (tzv. samply) skutečného piána a takto vytvořenou banku nahrát do piána digitálního. To pak bude přehrávat jednotlivé nahrané zvuky tak, jak vy budete mačkat klávesy. Ve skutečnosti je to samozřejmě o dost složitější proces. U akustického piána se například podle síly úderu na klávesu mění i charakter vydávaného zvuku. Nestačí tedy nahrát jenom jednu úroveň hlasitosti pro každý tón, ale hned několik. Jedním z parametrů u digitálního piána je pak právě počet těchto dynamických stupňů. Čím jich je více, tím lépe. Roland je v této kategorii před Yamahou, protože u cenově srovnatelných modelů nabízí více dynamických stupňů než Yamaha.

Ukázka

Sampling Banks

Sampling banks není názvem nějakého efektu, ale udává počet tónu, které byly nahrány ze skutečného akustického piána, a které se používají při generování tónů v piánech digitálních. Ideální je pořídit záznam každého jednotlivého tónu, jako to dělá Roland, nicméně Yamaha pořizuje vzorek jen několika kláves (30,50). Chybějící tóny se pak aproximují z tónů sousedních, takže výsledek není tak přesvědčivý. Nicméně to u Yamahy zvládají celkem dobře, takže to není příliš znát.

Damper Resonance

Damper Resonance (u Yamahy si to nazvali Stereo Sustain Samples) je technologie, která simuluje změnu charakteru zvuku piána při sešlápnutí pravého pedálu (sustain nebo damper). Je-li tento pedál sešlápnutý u akustického piána, jsou všechna dusítka nadzvednuta ze strun. Pokud pak zahrajete tón, struny znějícího tónu rozvibrovávají i ostatní struny, které pak také (ač slaběji) znějí. Tento efekt podporuje většina digitálních pián.

Ukázka

String Resonance

Chová se podobně jako Damper resonance, ale nesouvisí s pedálem. U akustického piána, jak už jsem psal, znějící struna rozeznívá i ostatní struny, které nejsou drženy dusítkem. To ale nemusí být jen když je sešlápnut sustain pedál. Rozeznívány jsou i struny kláves, které jsou právě stištěny. Tento efekt je v digitálních piánech technicky hůře proveditelný, proto ho nabízejí jenom dražší modely. Efekt sám o sobě není nijak zvlášť výrazný, ale hra na piáno, které tento efekt podporuje, zní tak nějak živěji a celkově lépe.

Ukázka

Key-off samply

Pokud na akustickém piánu pustíte právě znějící klávesu, není to tak, že zvuk prostě přestane hrát. Když dusítko dosedá na vibrující struny, změní se na okamžik charakter zvuku. Nejlépe bych to popsal jako takové „zadrnčení“. Lepší digitální piána proto v sobě mají ještě jeden speciální sampl, který se ozve právě při puštění klávesy. Ani tento efekt není nijak výrazný, pokud se na něj nesoustředíte, ale určitě přidává na celkové věrnosti zvuku.

Ukázka

SuperNATURAL® Piano

Technologie SuperNATURAL® Piano nabízí, v době psaní tohoto článku, jenom Roland, nicméně jsem si jistý, že Yamaha jistě s novými modely přispěchá s vlastní alternativou. Jde o to, že produkovaný tón už není založen čistě na zvukových vzorcích získaných z nahrávky akustického piána, ale jde o hybridní technologii, která do procesu zapojuje i matematické modelování zvuku. To umožňuje vytvořit věrnější a přirozenější zvuk. Doporučuji shlédnout toto video s vysvětlením jak to vlastně funguje: http://www.roland.com/video/page.cfm?vid=25058139

Přehled produktů

Pokud tedy budete hledat někde v kategorii pián kolem 30 000 Kč, zřejmě se budete rozhodovat mezi piánem, které má nebo nemá Key-off samply a String Resonance. Osobně bych raději obětoval Key-off samply než String resonance, ale realita je taková, že String resonance je ceněna více, a proto je u dražších modelů.

Následující tabulka porovnává výše popsané vlastnosti u vybraných druhů DP.

DS DR SR KO SB SN
Roland HP 201 ? ano - ano 88 -
Roland HP 203 4 ano ano ano 88 -
Roland HP 204 4 ano ano ano 88 -
Roland HP 207 4 ano ano ano 88 -
Roland HP 302 ? ano ano ano 88 ano
Roland HP 305 ? ano ano ano 88 ano
Roland HP 307 ? ano ano ano 88 ano
Yamaha CLP320 3 - - - 30 -
Yamaha CLP330 3 ano - - 30 -
Yamaha CLP340 4 ano - ano 30 -
Yamaha CLP370 4 ano - ano 50 -
Yamaha CLP380 5 ano ano ano 50 -

Legenda:
DS – Dynamic sampling
DR – Damper resonance
SR – String resonance
KO - Key-off samply
SB – Sampling banks
SN - SuperNATURAL® Piano

Závěr – co tedy vlastně vybrat?

To už si musíte rozhodnout sami. V čistě papírovém hodnocení vyhrává Roland na plné čáře. Postavíte-li proti sobě cenově srovnatelné modely pián od Yamahy a od Rolandu, bude to právě značka Roland, která toho nabídne víc. Nejdůležitější je ale váš osobní dojem z piána a pocit jak se na něj hraje. Rozhodně vám doporučuji piáno před koupí vyzkoušet. Vyzkoušejte různé modely od Yamahy i od Rolandu a porovnejte je sami. Tento článek vám snad trochu pomůže, až na vás prodavač bude chrlit množství termínů, kterým nebudete rozumět. Bohužel s prodejci nemám nejlepší zkušenosti. Většinou sami dobře neví, co vlastně prodávají a v čem je jeden model lepší než ten druhý. Pravděpodobně vás budou chtít ohromit tím, že „tohle piáno nabízí víc zvuků“ nebo „umožňuje připojit USB“ a podobnými věcmi. Uvědomte si ale, proč digitální piáno vlastně chcete. Chcete-li ho jako náhradu za piáno akustické, jsou pro vás nejdůležitější právě ty parametry, které jsem popisoval výše. Nějaký zvuk navíc je v tomto ohledu nepodstatný. Při cestě po obchodech s hudebními nástroji narazíte pravděpodobně především na piána od Yamahy. Jsou celkově mnohem rozšířenější než Roland, a proto asi i dražší. Pokud chcete vyzkoušet i nástroje od Rolandu, domluvte se nejdříve s prodejcem, jestli vám nějaké piáno k vyzkoušení připraví, případně navštivte oficiální prodejnu Roland v Praze (zde jsou její stránky: http://www.hudebnilaborator.cz).

Na začátku článku jsem tu nadhodil částku 30 000 Kč, za kterou jsem chtěl DP pořídit já. Jak už jsem psal, nepodařilo se. Nakonec jsem do piána dal přes 40 000 Kč a pořídil jsem si Roland HP 203. Hraju na něj už dva roky a nikdy jsem té částky ještě nelitoval. Pokud byste ode mně chtěli nějaký tip, bude to právě Roland HP 203. Nyní je ale k dispozici už i nová řada DP 3xx od Rolandu, takže dnes bych si možná pořídil spíš Roland HP 302, což je duchovní nástupce modelu HP 203, lišící se především funkcí SuperNATURAL® Piano. Pokud je váš rozpočet napnutý, podívejte se především na Roland HP 201, případně na další modely DP, které jsem uváděl při srovnání. Mějte ale na paměti, že vybrané modely jsou jen úzkou skupinou těch nejoblíbenějších. Na trhu je toho k dispozici mnohem víc.

Odkazy

Pro úplnost přidávám ještě několik odkazů:

Současná produktová řada Yamaha Clavinova CLP:
http://cz.yamaha.com/cs/products/musical_instruments/keyboards/digitalpianos/clp_series_s/?mode=product_lineup

Produktová řada DP od Roland:
http://www.rolandus.com/products/productlist.php?ParentId=40

Výborné diskuzní fórum o Digitálních piánech (v angličtině):
http://www.pianoworld.com/forum/ubbthreads.php/forums/6/1/Digital%20Pianos%20-%20Synths%20&%20.html

Můj YouTube kanál se záznamy hry na Roland HP 203:
http://www.youtube.com/user/druzdruz

 

33 komentářů:

  1. zdravím, hezkej článek, bohužel jsem s rozpočtem o dost níž, ikdyž nároky jsou podobné. (sháním něco pro synka) díky, Dechař

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, skvělej článek, zrovna tohle jsem potřebovala..;) Díky, Dalila!

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj, přesně tohle sem hledal, diky za sdělené zkušenosti. ...že já se učim zrovna na piano :-) holt budu zatim chodit pěšky, auto počká. Georg

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkně napsaný článek. Je vidět že jste se tématu opravdu věnoval a dlouho vybíral.
    Jen bych doplnil ještě další značky, které stojí za pozornost.
    Zmínil bych digitální piana řady AP od CASIA, která mnohé příjemně překvapila. Dále bych rozhodně nezatracoval značku KORG u které se mi klavírní kladívková mechanika zdá věrnější a více podobná akustickému nástroji než poskytuje YAMAHA. No a v neposlední řadě u nás velmi málo známá značka DYNATONE. Jedná se o made in Korea, ale ve své třídě a zemi se jedná o špičku a velmi oblíbený nástroj. Měl jsem možnost si zahrát na DYNATONE DPR-2100 a byl jsem nadšen jak mechanikou, tak kvalitou zvuku grand piana a to tak, že moje YAMAHA CLP-320 šla z domu.
    Rozhodně doporučuji před koupí nástroje vyzkoušet. Jistě, všichni Vám budou doporučovat jedině YAMAHU. Možná ale zjistíte, že zejména v nižších cenových relacích můžete za mnohdy lepší cenu dostat nástroj jiné značky s lepší výbavou i vlastnostmi....

    Jinak autorovi článku děkuji za opravdu pěkné počtení

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkuji za shrnutí, řpesně tak rozvažuji, prácvě dnes jsem konstatovla, že s yamahou mi ještě pořád něco nesedí, byť jsme zkošela model CLP370. Zítra plánuji vyzkoušení Rolandu a přemýšlím o modelu HP305 nebo 307. Dám pak vědět, ža se orzhodnu. J.

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi dobrý článek. Mám určité zkušenosti s akustickým piánem a s Rolandem FP-3 (nyní obdoba v FP-7 či FP-4), které by mohly článek doplnit (pokud se sem ještě někdo podívá).
    FP trojku považuji (pro mé pokročile amatérské hraní) za úžasný nástroj, ale nějaké mouchy má.
    Pokud jde o mechaniku, největší rozdíl oproti akustickému piánu vidím v tom, že klávesa u mechanického piána "strká" do kladívka přes tyčku, která se v určité poloze uvolní, kladívko doletí ke struně setrvačností a klávesa se po uvolnění rychle vrací nezávisle na pohybu kladívka (je to za ta léta vývoje hodně dotažené). U elektrického piána (mého a obdobných, které jsem zkoušel) je klávesa se závažím stále spojena (při pomalém pohybu prstu je to jasně poznat), takže při rychlém opakování klávesy se člověk při určité rychlosti jakoby pere se setrvačností závaží, takže je těžší udržet správnou sílu úhozu.
    Pokud jde o zvuk, viděl bych dva nedostatky stojící za zmínku.
    1. zvuk tónů v pásmu, kde se běžně hraje melodie, se příliš rychle ztiší (možná před pár lety byly ještě paměti na delší vzorky drahé).
    2. pro různou hlasitost jsou použity jiné vzorky, ale zřejmě jen ve dvou úrovních a změna zvuku, když pozvolna zesilujete, je příliš skoková (zostření zvuku). Myslím, že ve většině případů to při amtérském hraní nikomu vadit nebude a ani si toho nevšimne, je ale lépe při výběru vědět co nejvíce. Problém s příliš výraznou změnou zvuku v závislosti na hlasitosti jsem u některých testovaných nástrojů slyšel mnohem více, to už by bylo dost nepříjemné. Je třeba na nástroji vyzkoušet co nejvíce různých skladeb, protože některé vlastnosti se projevují jen v určitých případech.
    M. Volný

    OdpovědětVymazat
  7. Měl jsem dlouhou dobu v hledáčku právě Yamaha CLP380, ale začaly se prodávat vyšší řady a tak jsem nakonec pořídil tenhle - http://kytary.cz/yamaha-clp-430-b/HN116699/

    Líbí se mi zejména po stránce designové, lze zakrýt ovládací panel a celkově to pak vypadá ve dřevě více elegantně. Technické parametry a vlastnosti porovnávat nemohu, je to můj první :-)

    Jinak děkuji moc za článek, při výběru pomohl.

    OdpovědětVymazat
  8. já jsem koupila dětem domů tohle piano http://kytary.cz/korg-tiny-piano-pk/HN146696/ , myslíte že jsem udělala dobře? ráda bych nějakou zkušenost jestli z vás někdo má...

    OdpovědětVymazat
  9. to je super!!!! Pro děti takhle malinký pianko :) to mám radost že se hraje už v tak dětském věku!!! taky jsem přemýšlela že bych těm mým dětem koupila nějaký nástroj, ale myslím že piano by je nebavilo, chtěly by bicí, ale to prostě nesnesu já, takový randál :D to prostě nechceš....

    OdpovědětVymazat
  10. Ona je otázka, jestli dětem chceš udělat radost a budeš mít doma randál :D nebo je pak později přihlásíš třeba do ZUŠ, ať mají nějaké výsledky :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ale je pravda, že jako malá jsem taky mělo doma piánko. Takže díky za super tip na Vánoční dárek :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já kupují přítelovy z kytary tudle :) WASHBURN LSJ743S TSK snad bude mít radost :)

    OdpovědětVymazat
  13. Pěkná kytara, odkud jí kupuješ ? Smím-li se zeptat :)

    OdpovědětVymazat
  14. Velky výběr je na kytary.cz, tam koupíš skoro všechno :)

    OdpovědětVymazat
  15. Zdar, símtě, nevíš jestli je nějaký kupon na slevu na ty kytary.cz ?

    OdpovědětVymazat
  16. Myslím, že když si z kytary.cz něco koupíš, tak možná na další nákup dostaneš, ale nejsem si jistý

    OdpovědětVymazat
  17. A copak si chceš kupovat :) ?

    OdpovědětVymazat
  18. Nějakou slušnou akustiku ze stránek kytary, můžete doporučit nějaký model :) ?

    OdpovědětVymazat
  19. Ty hele, tak napiš email a zjistíš to, je to jednoduché :)

    OdpovědětVymazat
  20. Mrkni na kytary, na té stránce mají velmi dobrý výběr :)

    OdpovědětVymazat
  21. Lidi, vyznáte se někdo v akustických kytarách ? Začínám chodit do ZUŠ a učit se a mám si nějakou pořídit, potřeoval bych něco doporučit.

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj, mrkni na stránky kytary, nebo písni email a můžu ti nějak pomoci :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, zajdi si nejlíp do nějakého obchodu a nech si tam poradit.

    OdpovědětVymazat
  24. Kam by chodil, klasika kytary na netu a je to ne :D ?

    OdpovědětVymazat
  25. Nedělej z toho vědu, stránka kytary a tam máš víc než luxusní výběr ;)

    OdpovědětVymazat
  26. Když chceš vybrat kytaru, tak se podívej na nějaký model na internetu, pak si běž do obchodu, kde si jí nebo jinou prostě ten typ vyzkoušíš, ať uvidíš, jak sedne. Každopádně bych z úsporných důvodů nakupoval z netu

    OdpovědětVymazat
  27. Mrkni na stránku kytary a uděláš si přehled o cenách a kvalitě ;)

    OdpovědětVymazat
  28. Na kytary jsem si tak 2 roky zpátky kupoval stojan

    OdpovědětVymazat
  29. Na kytary jsem se už díval, ale byl bych rád, kdyby jste mi někdo něco doporučili, to že se podívám mi nic moc neřekne :D

    OdpovědětVymazat
  30. Hele všichni tu píšete o strance kytary a kupoval z tama někdo něco :) ?

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, jj já kupoval a vše OK

    OdpovědětVymazat