středa 29. července 2009

Slovensko chce zchudnout

Slovensko má nový, poněkud kuriózní, problém, který mu ale ostatní státy mohou jenom závidět. Slovensko chce zchudnout. Ano, zdá se to k neuvěření, zvláště v době celosvětové finanční krize,  ale jak lze vypozorovat z nálad mezi lidmi, Slováci opravdu chtějí zchudnout. Příčiny, které k tomuto stavu vedly, můžeme zatím jenom odhadovat, snad je to růst slovenské ekonomiky a celkové zvýšení životní úrovně Slováků, co nastolilo tento nový trend napříč celým státem.

Jak houby po dešti se na internetu objevují weby, které zoufalým Slovákům radí jak zchudnout. Za všechny jich jmenujme pár: schudnem.sk, chudnutie-ako.sk, nachudnutie.sk a mnoho dalších. Diskuzní fóra na těchto serverech jsou obvykle přeplněny příspěvky lidí, kteří se snaží zchudnout a povětšinou se jim to nedaří. Navzájem se pak v chudnutí motivují a podporují. Obrázek si udělejte například z těchto úryvků z diskuzí: "Hlavne sa drz, prajem psychicku pohodu, lebo bez tej sa chudnut neda.." nebo "..tak ked si zivot dam dokopy, zas budem chudnut jedna radost...". Jedna ze čtenářek serveru chudnutie-ako.sk si například zoufá, že se jí po porodu už nepodařilo zchudnout. To je zcela opačné tomu, co se děje v ostatních evropských státech, kde se naopak rodiny s dětmi snaží ušetřit kde se dá. Stačí však pokračovat ve čtení jen o několik příspěvků dál a rozum znovu zůstává stát. To když se dočtete jak jiná čtenářka ihned přispěchala s utěšujícím: "ja som tiez nikdy neverila, ze budem chuda (ani nikdy som nebola) ale teraz tam velmi uspesne smerujem". Jiné příspěvky pak už postrádají jakoukoliv logiku, jako například tato odpověď na postesknutí o finanční náročnosti chudnutí: "drzim Ti palceky, neboj, tu mozes chudnut zadarmo".

Dlouho jsem přemýšlel o absurdnosti takového jednání, až jsem si uvědomil jednu podstatnou věc. Ačkoliv nám se může zdát problém současného Slovenska cizí a snad i hloupý, pro Slováky je problém chudnutí naprosto reálný a vážný. Neměli bychom se tedy ušklíbat nad tímto, pro nás zvláštním, jednáním a měli bychom Slovensku s chudnutím pomoci.

Žádné komentáře:

Okomentovat